Nóż myśliwski Helle Jegermester 12C27 #42

Nóż myśliwski Helle Jegermester 12C27 #42
  • promocja
Dostępność: towar dostępny - wysyłka 24H
Cena: 475,00 zł 570,00 zł 475.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Helle
Kod produktu: 006-42

Opis

Nóż myśliwski Helle Jegermester 12C27 #42

Nazwa Helle Jegermester skłania wielu do myślenia o tym nożu jako nożu myśliwskim. Z pewnością tak, ale jednocześnie Jegermester to znacznie więcej. Jest to nóż outdoorowy o odpowiednich proporcjach, dobrze nadający się do każdego zadania.

Jegermester istnieje w ofercie od prawie 20 lat i jest obecnie uznanym produktem w asortymencie Helle. Dobrze dobrana rękojeść i dość duże ostrze sprawiają, że jest świetnie sprawdzi się jako nóż obozowy. Niezbędne narzędzie do wielu zadań - od przygotowywania jedzenia do różnych zadań podczas polowania.

Rozmiar sprawia, że nóż Helle Jegermester jest bardziej odpowiedni dla średnich i dużych dłoni. Rękojeść jest ręcznie szlifowana do satynowego wykończenia o kształcie, który zapewnia bezpieczny chwyt dzięki kontrowanej rękojeści. Stalowe ostrze scandi Sandvik 12C27 jest ręcznie ostrzone do ostrej krawędzi, tak aby używać noża zaraz po wyjęciu z pudełka.

Specyfikacja:

  • waga: 140 g,
  • materiał ostrza: 12C27,
  • grubość ostrza: 2,8 mm,
  • długość ostrza: 135 mm,
  • materiał rękojeści: brzoza, 
  • długość rękojeści: 110 mm,
  • materiał pochwy: skóra naturalna,
  • projekt: Helle.
Konserwacja
Noże Helle zostały zaprojektowane tak, aby zapewnić swoją ostrość jako dożywotni towarzysz outdooru. Ale nadal ważnym jest, aby zadbać o swój nóż i jego pochwę.
 
Rękojeść
Jeśli rękojeść jest mokra należy wysuszyć ją miękką szmatką. Od czasu do czasu należy ją woskować. 
 
Pochwa noża
W celu zachowania elastyczności, od czasu do czasu, skórę należy zabezpieczyć bezbarwnym impregnatem (tłuszczem lub woskiem) aby zachować jej elastyczność. Jeśli skóra zostanie zamoczona należy ją dokładnie wysuszyć w temperaturze pokojowej.
 
Ostrze
Jeśli ostrze jest mokre, wytrzyj je miękką ściereczką, od czasu do czasu smaruj olejem.
 
Ostrzenie
Do ostrzenia używaj diamentowych narzędzi lub mokrego kamienia. Przyłóż krawędź tnącą noża płasko do kamienia i pracuj całym ostrzem. Ostrz jedną krawędź, aż poczujesz lekkie zadziory po przeciwnej stronie. Zmień stronę ostrzenia i powtarzaj procedurę, aż poczujesz zadzior z pierwszej strony. W ten sposób ustaliłeś kąt krawędzi.
Usuń zadziory delikatnie gładząc powierzchnie tnące ostrza po obu stronach. Utrzymuj krawędzie płasko w kierunku ostrzenia i wygładzaj je naprzemiennie aż zadziory znikną.
Jeśli ostrze jest bardzo tępe lub uszkodzone, użyj drobnoziarnistego kamienia szlifierskiego oraz dużej ilości wody i wyostrz aż uzyskasz surowy wygląd. Używaj dużo cieczy chłodzącej i nigdy nie ostrz noża na suchym kamieniu. Rozgrzana powierzchnia krawędzi traci swoje właściwości nadane mu poprzez obróbkę cieplną w procesie produkcji i niszczy ostrze.

 

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper.pl