Wyszczerbienia — stal miękka vs stal twarda
Fakt, że stal twojego noża jest twarda nie oznacza, że może on pracować jak każde narzędzie lub być używany do czegokolwiek bez uszkodzeń.
Noże Roselli z wysokowęglowej stali UHC (Ultra High Carbon) są wykonywane z bardzo twardej stali (około 66 HRC), co daje nożowi przewagę polegającą na znacznie ostrzejszej krawędzi i przy dłuższym jej zachowaniu w porównaniu do typowych bardziej miękkich stalowych ostrzy. Oznacza to, że nóż ze stali UHC nie będzie musiał być ostrzony tak często jak nóż z bardziej miękkim stalowym ostrzem.
Dlaczego się wyszczerbia?
To oczywiście frustrujące gdy widzisz, że na ostrzu twojego noża powstało wyszczerbienie. Jednak nie oznacza to, że Twój nóż ma wadę fabryczną. Wyjaśnijmy, dlaczego występuje wyszczerbienie i jak można to łatwo naprawić.
Powstanie wyszczerbienia ostrza może być spowodowane wieloma przyczynami. Może to być wynikiem na przykład złego traktowania ostrza lub nacięciem czegoś, co jest zbyt twarde dla krawędzi ostrza. Wyszczerbienia mogą się przydarzyć każdemu nożowi wykonanemu z twardej stali i nie są one spowodowane wadą produktu lecz naturalną charakterystyką materiału.
Jaka jest różnica między miękką a twardą stalą?
Przede wszystkim musimy odróżnić miękką i twardą stal ponieważ obie reagują bardzo różnie na siły zewnętrzne, które są niekiedy zbyt destrukcyjne wobec krawędzi ostrza.
Bardziej miękka stal reaguje poprzez zginanie i odkształcenie jeśli zostanie poddana zbyt dużej sile. Jednak twarda stal zareaguje wyszczerbieniem ponieważ działająca siła nie może zgiąć twardego ostrza. To negatywny aspekt twardej stali – nie jest tak elastyczna jak miękka stal.
Niezależnie od twardości stali krawędź ostrza zostanie uszkodzona jeśli ją nadużyjesz. Najważniejsza różnica polega na tym, że przy miękkiej stali następuje odkształcenie ostrza a twarda stal wyszczerbia się.
Jak naprawić wyszczerbiony nóż?
Aby naprawić wyszczerbienie musisz wyprowadzić nową krawędź, tak jak zrobiłbyś z każdym rodzajem noża, który ma uszkodzone ostrze.
Która stal jest lepsza?
Zarówno twarda jak i miękka stal ma swoje wady i zalety, więc to, jaki nóż najbardziej Ci odpowiada musisz sam zweryfikować. Pamiętaj tylko, że będziesz musiał iść na kompromis między różnymi cechami w zależności od tego jaki rodzaj noża wybierzesz.
Więc jakiego noża użyć w jakim celu? Jeśli wiesz, że będziesz używać swojego noża do twardych materiałów, to może powinieneś rozważyć pominięcie modelu ze stali UHC i lepiej przejrzeć naszą gamę noży ze stali węglowej, która ma bardziej miękkie i bardziej elastyczne ostrza. Negatywny aspekt tego? Unikniesz jednego z najostrzejszych noży, jakim jest nóż Roselli ze stali UHC!