Nóż myśliwski Helle Tollekniv #61
Helle Tollekniv to wielofunkcyjny nóż do noszenia na pasku. Ostrze wykonane ze stali nierdzewnej Sandvik 12C27 zapewnia doskonałe utrzymywanie krawędzi i ostrości. Rękojeść jest gładko oszlifowana i posiada łagodne wykończenie. Nóż dostarczany jest w komplecie z szczelinową skórzaną pochwą. To wszystko o nożu, którego każdy potrzebuje.
Specyfikacja:
- waga: 86 g,
- materiał ostrza: stal nierdzewna Sandvik 12C27,
- grubość ostrza: 3,1 mm,
- długość ostrza: 105 mm,
- materiał rękojeści: brzoza,
- długość rękojeści: 115mm,
- materiał pochwy: skóra naturalna,
- waga pochwy: 36g,
- projekt: Helle.
Konserwacja
Noże Helle zostały zaprojektowane tak, aby zapewnić swoją ostrość jako dożywotni towarzysz outdooru. Ale nadal ważnym jest, aby zadbać o swój nóż i jego pochwę.
Rękojeść
Jeśli rękojeść jest mokra należy wysuszyć ją miękką szmatką. Od czasu do czasu należy ją woskować.
Pochwa noża
W celu zachowania elastyczności, od czasu do czasu, skórę należy zabezpieczyć bezbarwnym impregnatem (tłuszczem lub woskiem) aby zachować jej elastyczność. Jeśli skóra zostanie zamoczona należy ją dokładnie wysuszyć w temperaturze pokojowej.
Ostrze
Jeśli ostrze jest mokre, wytrzyj je miękką ściereczką, od czasu do czasu smaruj olejem.
Ostrzenie
Do ostrzenia używaj diamentowych narzędzi lub mokrego kamienia. Przyłóż krawędź tnącą noża płasko do kamienia i pracuj całym ostrzem. Ostrz jedną krawędź aż poczujesz lekkie zadziory po przeciwnej stronie. Zmień stronę ostrzenia i powtarzaj procedurę aż poczujesz zadzior z pierwszej strony. W ten sposób ustaliłeś kąt krawędzi.
Usuń zadziory delikatnie gładząc powierzchnie tnące ostrza po obu stronach. Utrzymuj krawędzie płasko w kierunku ostrzenia i wygładzaj je naprzemiennie, aż zadziory znikną.
Jeśli ostrze jest bardzo tępe lub uszkodzone, użyj drobnoziarnistego kamienia szlifierskiego oraz dużej ilości wody i wyostrz, aż uzyskasz surowy wygląd. Używaj dużo cieczy chłodzącej i nigdy nie ostrz noża na suchym kamieniu. Rozgrzana powierzchnia krawędzi traci swoje właściwości nadane mu poprzez obróbkę cieplną w procesie produkcji i niszczy ostrze.